Světelné řetězy jsou základem takřka každé vánoční dekorace. Světlo samo o sobě je symbolem, který nám připomíná, že ačkoliv jsou dny krátké a počasí mnohdy nevlídné,  vždycky existuje důvod, proč se těšit, až se setmí. Řetězy se dají snadno zakomponovat do různých vánočních dekorací a pomáhají tak dotáhnout celkové vyznění k dokonalosti.

Nejznámější světelné řetězy jsou bezesporu ty, které se umisťují na vánoční stromek. Tvoří základ pro další dekorování a díky hře barev a stínů jsou i zajímavou, proměňující se dekorací. V současnosti se v drtivé většině případu jedná o LED řetězy (LED svetelné reťaze). Jejich velkou výhodou je, že na rozdíl od klasických řetězů se jednotlivé diody nezahřívají a díky tomu zde nehrozí ani to nejmenší riziko jakéhokoliv nebezpečí. Navíc jsou takové řetězy velmi ohebné a snadno se přizpůsobí nejrůznějším záhybům a špatně přístupným místům.

Vánoční řetěz lze však využít nejen v interiéru, ale stále častěji si nachází cestu také do exteriéru. Díky své odolnosti a dalším specifickým vlastnostem jsou pro tyto účely vhodné právě LED řetězy. Těm nevadí výkyvy teplot ani působení povětrnostních vlivů, protože byly do těchto podmínek vyrobeny. Zároveň se nabízejí v dostatečné délce, takže nehrozí, že by některé místo muselo zůstat neosvětlené.

Venkovní řetězy jsou stejně jako ty vnitřní velmi ohebné, se skvělou svítivostí a mají takřka nulovou výhřevnost. Navíc jsou již uzpůsobeny tak, aby je bylo možné bez větších obtíží instalovat i na hůře dostupná místa. Hitem poslední doby jsou také nejrůznější LED vánoční osvětlení s motivem Vánoc a atributů, které k nim patří. A pokud ani to nestačí, pak lze vyzdobit i vegetaci na vašem pozemku. Jak? Stačí instalovat světelný řetěz na strom. Jedná se o zajímavý a velmi netradiční prvek vánočního osvětlení, který oživí často smutně vyhlížející zimní zahradu. Fantazii se v otázkách vánočního osvětlení skutečně meze nekladou.